zaterdag 15 maart 2014

De achterkant van de wildplakker: politiek zwerfvuil



Citaat website gemeente Sittard-Geleen;
“In Sittard-Geleen zijn 19 aanplakzuilen beschikbaar voor aanplakbiljetten. Op deze zuilen kunnen particulieren, culturele organisaties en andere non-profit instellingen door middel van affiches of posters mededelingen aan het publiek kenbaar maken. Aanplakzuilen worden geplaatst om wildplakken tegen te gaan. Bij wildplakken moet worden gedacht aan het plakken van bijvoorbeeld aankondigingen voor evenementen op straatmeubilair, elektriciteitskasten, viaducten en leegstaande panden. Wildplakken werkt ontsierend en verloederend en is in het kader van artikel 2:42 van de Algemene Plaatselijke Verordening verboden.”

Woensdagavond 23.00 uur. Op de terugweg van een huisbezoek aan een mentorleerling rijdt Bloodwoosj langs de hoek Mauritslaan-Rijksweg, waar één van die 19 aanplakzuilen staan.
In het donker twee figuren die met posters, plaksel en een één meter hoog keukentrapje aan de weer zijn. Een ietwat kortere mevrouw op leeftijd met grijzig gekleurd haar en een wat langere man met het nodige materiaal in de handen ernaast. Één van die twee figuren kwam hem bekend voor, de vrouwelijke helft. Ze leek verrassend veel op iemand die niet alleen bij de overburen achter het raam hangt, maar ook achter talloze andere ramen in onze gemeente.
Niet permanent uiteraard.
Na aanstaande woensdag 19 maart verdwijnen zij en haar concullega’s weer voor vier jaar ergens in een archiefkast of op de oud-papier stapel. Dan zijn namelijk de gemeenteraadsverkiezingen voorbij en blijven onze brievenbussen verlost van blije gezichten op glimmende A4-tjes. Blije gezichten die als ze onze stem eenmaal veroverd hebben nog blijer worden maar ons dat zestien seizoenen lang nooit meer laten zien.
Het enorme contrast tussen de stortvloed aan glimlachers nu en de leegte die ze na 19 maart aanstaande achterlaten komt behoorlijk arrogant over.
Het overplakken van de oproep van de burgemeester om toch vooral te komen stemmen met je eigen plakplaatje op A1 formaat (terwijl je hoger geplaatste partijgenoot al elders in zijn eigen hokje prijkt) trouwens ook.

 Rijksweg Zuid voorkant gemeentelijk bord, vanochtend

 Rijksweg Zuid achterkant, bron: site Volkskrant

Op zoek naar de hierboven getoonde foto die de Volkskrant site haalde in de categorie “opvallendste verkiezingsposters” werd vanochtend besloten eens desbetreffend gemeentelijk bord te zoeken.
Er dreigen aan de achterkant inmiddels twee posters af te vallen wegens slechte lijm en over een derde is door een andere partij al weer heen geplakt.
Vervolgens met het fietsje eens wat meer achterkanten van de politieke publiciteitsborden in de eigen gemeente langs.
Resultaat: vrijwel overal hetzelfde beeld.
Aan de voorzijde is ieder bord netjes in hokjes verdeeld en hebben vrijwel alle kandidaten het fatsoen maximaal 1 poster binnen de lijntjes te plakken. Bijna niemand haalt het in zijn hoofd om over een collega heen te plakken, laat staan dat hij met zijn eigen blije bol het spelletje vier-op-een-rij speelt. Aan de achterzijde van dezelfde borden blijkt echter snel wie de ware wildplakker is.
Daar menen sommige individuen zich in een niemandsland te bevinden waar geen regels zijn en zowat alles is toegestaan.
Geen reclamegigant die het in zijn hoofd zou halen de achterkant van een publiciteitsbord te beplakken (want kost extra geld en levert wellicht ook nog een boete wegens verloederend en ontsierend wildplakken).
Een beperkt aantal politici denkt daar duidelijk anders over.
Ziehier een impressie uit Geleen:


 Achterzijde gemeentelijk bord gemeentehuis Geleen



 Achterzijde gemeentelijk bord Spaubeeklaan




Achterzijde gemeentelijk bord Peschstraat



Achterzijde gemeentelijk bord Rijksweg Noord


Regel 4 uit de gemeentelijke verordening:
"M.b.t. de gemeenteraadsverkiezingen geldt: De gemeente zorgt voor het beplakken van de eigen verkiezingsborden."
Aan de voorzijde dan wel te verstaan...

Toppunt, of beter gezegd dieptepunt, van deze in en in trieste vorm van verloedering is de achterzijde van het gemeentelijk bord bij het eigen stemlokaal, zijnde een basisschool aan de Meeuwenlaan.
Daar prijken, voor niemand anders zichtbaar dan de leraren en leerlingen van de basisschool twee verkiezingsposters.
Denkt men nu werkelijk zo vroeg te moeten beginnen om de jeugd te laten zien dat regels er niet zijn ten algemenen nut, maar dat ze zijn opgesteld om te overtreden?

 voorzijde gemeentelijk bord basisschool Meeuwenlaan


 het dieptepunt: de achterzijde van het gemeentelijk bord a.d. basisschool Meeuwenlaan
uitsluitend zichtbaar voor de 4 tot 12 jarigen en hun leerkrachten...



De wildplakcampagne werd een vijftal weken geleden op een ontzettend knullige manier geopend door een jongedame die waarschijnlijk –net als alle overige partijen in de raad- vindt dat reclame-uitingen aan regels gebonden dienen te zijn, maar die zelf quasi-verbaasd stond te kijken dat ze voor de draaiende camera’s van de regionale zender L1 werd aangesproken over een illegaal door haar geplaatst verkiezingsbord.
Eigenlijk had ze beter kunnen weten. Zeker als lid van een partij die het milieu hoog in het vaandel heeft staan.

Ook in het Duits Tüddern zijn namelijk regels waar de plakkende burger zich aan te houden heeft. En aangezien ze geen vergunning had aangevraagd om haar A0 poster van een Nederlandse politieke gemeenteraadspartij op Duits grondgebied te plaatsen werd ze door iemand van het Ordnungsamt vriendelijk doch dringend verzocht het bord linea recta weer mee naar eigen land terug te nemen.
De verklaring van haar eigen partij waarom men denkt er goed aan te doen een bord voor een Nederlandse politieke partij op de parkeerplaats van een Duits winkelcentrum te plaatsen: “Wij willen met het verkiezingsbord op Duits grondgebied een statement maken. In Sittard-Geleen is de leegloop van de eigen winkelcentra een belangrijk verkiezingsthema. Volgens ons is het te gemakkelijk om alleen het winkelen over de grens daar als oorzaak voor aan te wijzen. ”
En verder volgt dan nog de tekst: “in een komisch opname redt ze ons bord! En dat levert gratis publiciteit op.

Duits Ordnungsamt wijst Nederlandse politicus op de plaatselijke vergunningsregels
Bron: L1 tv

Publiciteit ja, daar is het een groot deel van de dames en heren lokale politici deze dagen om te doen. En om die publiciteit te scoren is kennelijk meer toegestaan dan normaal.

Waar de burger voor het aankondigen van evenementen vroeger aan allerlei strikte regels en een maximum aantal borden per gemeente gebonden was, mag de politiek al sinds jaar en dag een no-limits overload aan glimlachende dames en heren met clubrugnummer in de rechterbovenhoek rond de lantaarnpalen plaatsen. Waar de burger maximaal 10 dagen voor het evenement zijn bord mocht plaatsen en binnen 48 uur na afloop weer moest weghalen, daar zijn de tijdslimieten voor onze volksvertegenwoordigers in verkiezings(s)t(r)ijd al weer heel wat verkiezingen geleden opgerekt tot 6 weken respectievelijk 3 dagen .
Waar de burger gemaand werd om toch vooral maar binnen de gemeentegrenzen te blijven, buiten de bebouwde kom is immers provinciaal gebied, daar geldt die regel heden ten dage voor dezelfde jongedame die we vijf weken geleden in Tüddern haar bord zagen ophalen kennelijk nog steeds niet.
Haar troffen we vanochtend aan op de Spaubeeklaan, voorbij de “einde-50-limiet”.
Op provinciaal grondgebied. Net als een dito exemplaar op de N276 ter hoogte van de wijk Hoogveld, eveneens op provinciaal grondgebied.
Zonder check of dubbelcheck durven wij met stelligheid te beweren dat ook daar geen vergunning voor werd aangevraagd bij de provincie.



 Spaubeeklaan, verdwaald bord op provinciale grond


Ontsiering en verloedering moet in de algemene plaatselijke verordening middels regeltjes worden tegengegaan. Daar kunnen we ons best in vinden.
Het wordt echter de hoogste tijd dat de bedenkers van die regeltjes ook eens in de spiegel durven kijken. Als burger constateren we juist in de dagen voor 19 maart een ontzettende groei aan politieke wildplakkers die de boel ontsieren en die daarbij soms zelf ook nog wat verloederende aanvullingen ten deel valt.
Op de door de gemeente ingestelde webpagina (Verkiezingsborden uitvoeringsbeleid) met betrekking tot de regels voor het plaatsen van borden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 staan een kleine 20 door de politiek zelf opgestelde regels. Er zijn partijen en individuen die schaamteloos meer dan vijf van deze regels meermaals en op meerdere plekken in de gemeente overtreden.
Ondanks dat nr. 17 (handhaving) stelt dat met de voorschriften in strijd geplaatste borden verwijderd worden op kosten van desbetreffende plaatser, staan vele tientallen stuks nog steeds op dezelfde niet-toegestane plek, zijn ze op niet-toegestane wijze bevestigd, hebben ze een niet-toegestaan formaat of zijn ze met beduidend meer dan het maximum toegestane aantal.
Om nog maar te zwijgen over de exemplaren die tijdens de weekmarkt op de grond belanden of die als gevolg van onvoldoende lijm of anderszins slechte bevestiging van de aanplakborden dreigen af te vallen.

Behalve de aanstaande verkiezingen wordt ook de komst van de paashaas vreugdevol aangekondigd, al dan niet bewust, of wellicht door de onuitwisbare stift van een van de meestrijdende politieke opponenten. Alhoewel op zich soms wel grappig bedoeld, heeft het ook niet bepaald het cachet van kunst in het openbaar.


Behalve de verkiezingen blijkt ook de paashaas op komst



Wat de burger er van denkt zou wellicht via een enkele duizenden euro’s kostend onderzoeksbureau achterhaald kunnen worden.
Misschien zouden de dames en heren in de gemeenteraad beter een voorbeeld kunnen nemen aan de meer dan vijfhonderd welwillende burgers die vandaag in de rij voor het voormalige postkantoor in de Mauritslaan bivakkeerden.
Zij wilden een kaartje voor Pinkpop 2014 / The Stones bemachtigen.
En daar waren geen regeltjes of noodverordeningen voor nodig.
Zij konden wel netjes binnen de (niet getrokken) lijntjes blijven en wachtten geduldig op hun beurt. Slechts een paar dranghekken aan het begin om de stoep vrij te houden en een geïmproviseerde prullenbak waren voldoende.
Van hen achteraf geen zwerfvuil.
Niet.
Niks.
Nul.
Nada.
Nop.

500 brave burgers kunnen het wel !


Op de aanplakzuil even verderop zal in één van komende nachten ongetwijfeld een vierde, vijfde en wellicht nog een zesde laag gezichten en rugnummers over de al aanwezige pelotons heen geplakt worden. 


 laag op laag
(hoek Rijksweg/Mauritslaan)


zelfs over reeds geplakte posters van eigen partijleden,
wordt schaamteloos heen geplakt.
(hoek Oranjelaan/Geleenbeeklaan)


Voor mensen met politieke aspiraties is het kennelijk soms nogal lastig zich als een respectabele burger te gedragen, daarbij ruimte voor de ander latend.
Aan de andere kant: B&B hebben dankzij de wildgroei aan plakkers, strooiers en aanverwante luchtkastelenbouwers op nog geen week tijd heel wat partijen leren kennen waarop ze in ieder geval hun stem niet gaan uitbrengen.

 zwerfvuil in wording op A0-formaat, Spaubeeklaan


 twee keer één vierkante meter zwerfvuil op het Geleense marktplein



 achtergebleven flyers tijdens de Geleense weekmarkt



creatief gebruik van de gemeentelijke plakzuil bij winkelcentrum Zuidhof



 nog één regenbuitje en hij ligt op de grond (Oranjelaan)


 deze heeft geen regenbui meer nodig om op de grond te komen
(Spaubeeklaan)


idem, een kleine 500 meter verderop aan de Jos Kleijnenlaan
Artikel 10 "De te plaatsen borden dienen weer- en windvast en van een deugdelijke constructie te zijn en op een veilige en afdoende manier bevestigd te worden.
Dit dient regelmatig door de politieke partij gecontroleerd te worden."



 A1 formaat Tunnelstraat
Artikel 3: "alleen borden geplaatst met het formaat A0 (841x1189 mm)
Kleinere affiches mogen worden aangebracht uitsluitend op borden met deze afmetingen."



A1 formaat Kerkhoflaan
Artikel 12 "De borden mogen niet bovenin lantaarnpalen bevestigd worden, maar moeten op grondniveau bevestigd worden."



A1 formaat Spaubeeklaan
Artikel 7: "De borden dienen minimaal op een afstand van 5 meter van kruispunten en splitsingen van wegen geplaatst te worden"







Rotonde Spaubeeklaan
Artikel 7: "en mogen het uitzicht voor het verkeer ter plaatse niet belemmeren, noch het verkeer anderszins in gevaar brengen."



Rotonde achterzijde Orbis a.d. Westelijke Randweg
Artikel 5: "Er mogen geen borden worden geplaatst op/langs:
- op de Westelijke Randweg"



 Permanent gestalde aanhanger op de Bloemenmarkt
(let op de strategische positie naast de vrijwel altijd lege invalidenparkeerplaats)
Artikel 16 "...plaatsing van partij politieke reclame op aanhangwagens uitsluitend tijdens de verkiezingsperiode toegestaan, mits voldaan wordt aan de verkeerswetgeving en overige wetgeving (o.a. Wabo, bouwregelgeving/bestemmingsplan)."



Constructie in Munstergeleen op (rand?) privéterrein met een totale hoogte van ca. 6 meter
Artikel 15: "Plaatsing van verkiezingsborden op particuliere terrein is niet APV-vergunningplichtig.
Overige regelgeving zoals Wabo/Bouwregelgeving en/of bestemmingsplan blijft wel van toepassing.
Indien sprake is van een (tijdelijk) bouwwerk, waarbij sprake is van een constructie van enige omvang, direct dan wel indirect met de grond verbonden, langer dan 31 dagen geplaatst, is een (tijdelijke) bouwvergunning vereist.
Vergunningsvrij zijn in elk geval borden die niet hoger dan 1 meter en met een oppervlakte van minder dan 2 m2 zijn."




zebra bij kruising Mauritslaan / Prins de Lignestraat / Graaf Huynlaan
Artikel 8: "Ingeval van kruispunten en splitsingen van wegen met voetgangersoversteekplaatsen. mogen geen borden geplaatst worden binnen 15 meter van die kruising en mogen het uitzicht voor het verkeer ter plaatse niet belemmeren, noch het verkeer anderszins in gevaar brengen."



geen paal meer vrij, dan maar om een boom (Heerlenerweg)
Artikel 9 "Er mogen geen borden worden geplaatst om/aan bomen, verkeersborden en verkeersregelinstallaties."



hoek Raadhuisstraat / Markt Geleen
Artikel 5 "Er mogen geen borden worden geplaatst op/langs:
- de Markt te Sittard en Geleen
- de winkelpromenades in de binnenstad van Sittard en Geleen"



Rijksweg Centrum Geleen (bushalte)
Artikel 5: "Er mogen geen borden worden geplaatst op/langs:
-de gehele Rijksweg Boulevard,
inclusief middenberm (vanaf kruispunt Rijksweg Zuid/A76 t/m
Rijksweg Noord kruispunt Dr. Nolenslaan)"




Rijksweg Centrum Geleen (voormalig hotel Parkzicht)


en nogmaals Rijksweg Centrum Geleen (tegenover bushalte)
Artikel 3: "In het kader van het uiterlijk aanzien van de gemeente en de verkeersveiligheid mogen alleen borden (sandwichborden en/of driehoeksborden) worden geplaatst met het formaat A0 (841x1189 mm)"





Gaat u ook stemmen?
Graag wat ons betreft.
Maar laat u uw eigen partij dan ook weten dat ze over vier jaar best eens wat minder met flyers, folders, borden en aanplakbiljetten mogen strooien.
En dat ze de door hen zelf opgestelde regels wat beter mogen naleven.


Misschien gaat het dan wat meer over de inhoud en wat minder over wie zijn meest aimabele glimlach op maar zoveel mogelijk plekken durft achter te laten.

Spaart een hoop geld, is ook nog beter voor het milieu !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten