maandag 26 april 2010

Mens versus Natuur

Tijdens een lange wandeling in de buurt van Marche-les-Dames (provincie Namen, België) afgelopen zaterdag kwam Bloodwoosj weer eens langs een groot gat. Ditmaal was het een mergelgroeve van de firma Gralex te Beez. Hier wordt sinds 1848 kalksteen gewonnen die voornamelijk als grondstof voor de productie van cement gebruikt wordt.
Ooit kon je hier rechtdoor lopen maar nu is er een gat tussen hier en de overkant
De steengroeve van Beez is één van de 15 actieve productiecentra van de firma en is jaarlijks goed voor meer dan 1 500 000 ton mergelsteen, zijnde ruim 15% van de totale jaarproductie van het bedrijf.
Dat is meer dan 5000 ton mergel per werkdag uit een gat dat qua oppervlakte nu al bijna een vierkante kilometer (zeg maar 200 voetbalvelden groot) bedraagt en aan de oostkant nog uitgebreid gaat worden.
Zoek de graafmachine
Het is indrukwekkend om te ervaren hoe klein je je als mens voelt als je aan de rand van zo’n groot gapend gat staat. Fascinerend en beangstigend tegelijk.
Fascinerend om te zien welk een kleurenpracht er onder het aardoppervlak te vinden is. Fascinerend ook om te zien hoe klein graafmachines of transportbanden lijken in zo’n groot gat.
Beangstigend als je beseft dat dit mooie schouwspel gecreëerd is door de mens in zijn zucht naar steeds nieuwe natuurlijke bronnen om in een ongeremd expanderende economie tot inzet gebracht te worden.
Paradijs voor mineralogen
Mineralogen duiken met graagte het gat in op zoek naar prachtige kristallen van soms de meest exotische soorten. Natuurbeschermers en lokale bewoners verzetten zich in actiegroepen tegen de invloed van een bedrijf dat hun woon en leefomgeving ingrijpend en vaak voor zeer lange tijd muteert. En dan zijn er ook nog de tientallen werknemers die voor hun broodwinning afhankelijk zijn van de groeve. Een complex aan tegenstellingen dat de onpartijdige toeschouwer aan de zijlijn ook danig in verwarring kan brengen.
Ooit zal er, hetzij door uitputting, hetzij door alternatieven een eind komen aan het groter worden van het gat.
Ondanks het mede door de overheid opgelegde milieubeleid lijkt er voorlopig niks beter op te zitten dan dat we met zijn allen ons best blijven doen onze kinderen te leren dat we zuinig moeten zijn op datgene wat moeder natuur ons gegeven heeft.
Illegale bandendump in de buurt
Deze plek bekijken op Google Earth? Klik dan op de link naar Beez.kmz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten