zaterdag 11 januari 2014

365 keer "hupsakee, weg ermee"



Wat?               bierblikjes, bronwatertjes, colaflesjes & energydrankjes,
Waar?             Europalaan & Bilzerweg (tussen Genk en Niel bij As, België)
Hoe?               autoraampje open, hupsakee weg ermee
Waarom?        kennelijk te uitgeput om naar de prullenbak te lopen
Wanneer?        iedere dag


Zwerfafval is volgens de algemeen geldende definitie: “Afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn of door indirect toedoen of nalatigheid van mensen op die plaatsen is terechtgekomen.”



 2 liter afgedankt frituurvet in een cola-fles langs de N75

Zwerfafval staat, samen met hondenpoep, asociaal gedrag in het verkeer en fileleed steevast in de top 5 van ergernissen in  Nederland en Vlaanderen.

In 2003 was Rijkswaterstaat in Nederland €8.000.000 kwijt om het zwerfafval langs de rijkswegen in Nederland op te ruimen.
In 2012 kostte het in Vlaanderen €4.400.000 om het zwerfvuil langs snel- en gewestwegen op te ruimen.
In Nederland werd in 2001 berekend dat er jaarlijks in totaal zo’n 50 miljoen blikjes en flesjes bij het zwerfvuil terecht kwamen.
OVAM, verantwoordelijk voor de grotere Vlaamse wegen buiten de bebouwde kom berekende dat in 2010 de Vlamingen alleen al ongeveer 1,6 miljoen blikjes uit het autoraam kieperden.
Alle campagnes in zowel Nederland als Vlaanderen ten spijt blijven we de zij- en middenbermen van onze wegen kennelijk nog steeds beschouwen als een permanent aanwezige prullenbak die middels het openen van het autoraampje gevuld dient te worden.

Bloodwoosj inventariseert tijdens de weekendse wandelingen regelmatig, gewapend met een grote zak om een en ander in te doen, wat de mens in de natuur zo al aan drankverpakkingen achterlaat. Het gemiddelde staat na een dikke dertig wandelingen op ca. 1 flesje/blikje per 175 meter. Let wel: in de natuur !

Vandaag werd er eens ergens anders op onderzoek uit gegaan: langs een stuk wegberm.
Onderzoeksobjecten: de N75 en de N730 tussen Genk en Niel-bij-As (B.)
Onderzocht werd 460 meter berm van de N75/Europalaan (uitsluitend de noordzijde) en 485 meter N730/Bilzerweg aan zowel west- als oostberm.

het onderzoeksgebied (geel)


Er werd alleen gekeken naar drankverpakkingen.
Totaal resultaat na nog geen km weg: 365 blikjes, plastic flesjes en glazen flessen.
Gemiddeld maakt dat dus 1 weggeworpen flesje/blikje per 2,6 meter asfalt…



365 blikjes en flesjes langs nog geen km asfalt !


Aantekening 1: de 460 meter zuidberm van de N75 werd niet onderzocht vanwege mogelijke schrikreacties bij automobilisten wegens het ontbreken van een wandel- of fietspad aan die zijde.
Aantekening 2: als gevolg van de hoeveelheid bladerval in de bermhelling van de N75 moeten ter plekke lang niet alle verpakkingen zichtbaar zijn geweest. er zijn er beslist een paar blijven liggen.
Aantekening 3: deze bermen worden volgens de Vlaamse overheid meerdere malen per jaar gezuiverd.

Het door Peter Smith van stichting Klean geïnspireerde voornemen om dit jaar iedere dag één stuk zwerfvuil op te rapen werd met deze 365 flesjes en blikjes in één middag gerealiseerd.

Peter’s idee van zwerfvuilbestrijding in een notedop:
als 25% van de Nederlanders zweert om dagelijks één stuk zwerfvuil op te rapen dan hebben we een nieuw probleem… er ligt te weinig!


 een goed voornemen voor het nieuwe jaar

Dat was nou precies de reden dat Bloodwoosj vandaag even de grens naar Vlaanderen over wipte. Blijft er nog genoeg over om in Nederland te rapen ;-)

De verpakkingsindustrie wil ons doen geloven dat statiegeld niet helpt in de strijd tegen zwerfvuil.
Feit: onder de verzamelde 365 drankverpakkingen zat op welgeteld ééntje statiegeld (glazen fles chocomel).


Meer lezen over Klean en het opgeruimd humeur van Peter Smith?
http://www.kleanworldwide.nl



uitgepraat praatijzer

365 x hupsakee weg ermee verzameld in
4 zakken PET-flesjes, 2 zakken blikjes en 2 draagtassen glaswerk,

opgeruimd staat netjes !

2 opmerkingen:

  1. via Toon E kom ik hier op je blog, hij is al jaren bezig tegen plastiek. Ik volg hem op facebook en sta versteld hoeveel hij altijd opraapt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sinds ik sinds een maand of vier bijhoud wat we tijdens de (meestal) zondagse wandelingen aan drankverpakkingen tegenkomen en oprapen sta ik ook versteld.
      Niet alleen van wat en waar men verpakkingen weggooit, maar ook van de houding van de verpakkingsindustrie als het gaat om het plastic-soup probleem...

      Verwijderen