zondag 30 mei 2010

De reus heeft feest. Zegt het voort, zegt het voort !

Ster der Toekomst
Gigantius
Van heinde en verre is het volk naar de stad gekomen. Reeds enige tijd geleden werd door bellemannen en crieurs publics verkondigd dat Gigantius feest viert en de boodschap is kennelijk zelfs tot in het kleinste gehucht doorgedrongen. Mandenvlechters, wevers, bierbrouwers, schaapsherders, schutterijen, bielemen, smeden en edelmannen, boeren, burgers en buitenlui, allen hebben zij zich op weg gemaakt naar de markt van de grote stad. Want het is daar dat Gigantius en al zijn gasten een dansje zullen gaan maken.
De aanleiding? De komst van Karel V naar Maastricht !
Natuurlijk zijn er niet alleen mensen van vlees en bloed present. Ook broeders en zusters van de Mestreechter Reus op niveau, zeg maar de exemplaren die zo’n 4 tot 7 meter boven het maaiveld uitstekend, zullen acte de presence geven.
Tchantchès uit Luik (B), Sjtuf uit Roermond, Sint Martinus uit het Twentse Losser, Greate Pier van het Friese dorp Wûnseradiel, Jehan uit Estaires (F), ja zelfs een reus uit Spanje is naar Mestreech getrokken om bij de intocht van Karel aanwezig te zijn. De een in een nog mooiere outfit dan de ander. Ook Gigantius heeft voor vandaag zijn beste pakje aangetrokken en is gekleed als een Duitse soldaat uit de zestiende eeuw, voorzien van kromzwaard en hellebaard. Op zijn borst prijkt de ster van Maastricht. Aan de beugel heeft hij de hertog van Brabant en de prinsbisschop van Luik “in de tesj gestoake”.
Vaandelzwaaiers draaien hun vlaggen behendig in het rond, schapen draven door de straten, hier en daar slaat een paard op hol, maar altijd zijn daar weer die sterke mannen die ze in het gareel houden. De bakker en de slager vullen hongerige magen, jongleurs en vuurspuwers vermaken het toegestroomde volk en ook tamboers en schutterijen zetten hun beste deuntje voor(t). Het publiek waggelt gezellig mee. En zeg nou zelf, dit is toch veeeeeel leuker dan de Kirmes van Gelaen?
Slechts één ding is men vergeten: een worst om de weergoden gunstig te stemmen. Juist op het moment suprême, het dansje op de markt is nog net niet begonnen, barst een flinke bui los boven het plein en moet de afsluitende dans helaas worden uitgesteld tot het volgende reuzenfeest.
Dat wordt dus wachten, want pas over vijf jaar, in 2015, is het weer zover.
Zegt het voort, zegt het voort !

Gasten uit Spanje
Schaapjes op het droge?
Met paard en wagen
Boeren burgers en buitenlui
Stadslui
Stadsingel
Klaar voor de dans
In de tesj ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten